Reeşalonarea scumpeşte semnificativ creditul

Brokerii de credite spun că aceasta este doar o soluţie pe termen scurt şi că, în final, clienţii au de rambursat o sumă totală mult mai mare. Deşi îl poate ajuta pe client să escaladeze perioada de criză, reeşalonarea se poate transforma într-un dezvantaj pentru acesta. Datoria la bancă urcă semnificativ.
(+) Click pentru a mări
Mulţi români sunt constrânşi să apeleze la reeşalonare pentru a-şi putea plăti în continuare ratele
Publicitate
Pentru a-i ajuta pe clienţii aflaţi în dificultate, instituţiile de credit sunt dispuse să accepte plata unei rate lunare mai mici. La prima vedere, situaţia este avantajoasă pentru ambele părţi. Datornicul nu îşi mai face griji că îşi va pierde casa ipotecată, iar banca se asigură că, în final, îşi va primi banii înapoi. Totuşi, un studiu realizat de brokerul de credite IpoteciDirect demonstrează faptul că reeşalonarea creditului este, de fapt, o soluţie de criză scumpă.

De exemplu, cine a luat în urmă cu trei ani un împrumut de 100.000 de euro pe o perioadă de 25 de ani, la o dobândă anuală efectivă (DAE) de 14%, plăteşte, în prezent, o rată de 1.125 de euro. La lichidarea creditului, clientul ar urma să plătească în total suma de 340.000 de euro. După trei ani în care şi-a achitat lunar rata, clientul mai are de rambursat încă 98.120 de euro din valoarea împrumutată. Prin reeşalonare, această sumă va fi distribuită pe o perioadă mai lungă de timp: 35 de ani.

În noile condiţii, rata scade cu 20%, adică la 920 de euro pe lună, permiţându-i clientului să treacă mai bine peste « vremurile grele ». În final însă, suma pe care o va rambursa se va ridica la 420.000, cu 20% mai mult faţă de datoria sa iniţială.

Comisioanele, un cost suplimenmtar

Un alt dezavantaj al reeşalonării îl reprezintă comisioanele practicate de bănci pentru acest tip de operaţiuni. Potrivit IpoteciDirect, clientul are de achitat, în medie, 1% din valoarea sumei reeşalonate. În acest caz, va scoate din buzunar suma de 981 euro.

Nici conversia monedei creditului din euro în lei nu este o soluţie, cu toate că prin această mişcare clientul se pune la adăposte de fluctuaţiile cursului valutar. Explicaţia este simplă. Împrumuturile în valută sunt în continuare mai ieftine decât cele în lei şi, astfel, datornicul nu va avea, în final, nimic de câştigat. În plus, pentru acest tip de operaţiune băncile percep, în medie, un comision de 2% aplicat la sold.

 

2 comentarii:

  1. Anonim said,
    Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    on 18 februarie 2009 la 06:05  


  2. G. said,

    Vai de cine are credite!

    on 4 aprilie 2009 la 11:06